ایزوگام، پوشش مقاومی است که از ترکیب قیر و الیاف مصنوعی ساخته شده و با استفاده از گرما بر روی بستر مورد نظر نصب و چسبانده میشود. این پوشش برای عایق کردن انواع سطوح از جمله پی، دیواره، کف و بام ساختمانها و همچنین استخرها به عنوان یک راهکار مؤثر برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به کار میرود. ایزوگام با استفاده از گرما نصب میشود تا لایهای مقاوم در برابر عوامل جوی و نفوذ آب ایجاد شود، و این روش نصب باعث متصل شدن محکم ایزوگام به سطوح مختلف میگردد. استفاده از این پوشش به ساختمانها کمک میکند تا از مشکلات ناشی از رطوبت و نفوذ آب جلوگیری کرده و عمر مفید آنها را افزایش دهد. با این توضیحات میخواهیم در این مطلب از سایت زیربنا به بررسی انواع ایزوگام و تفاوت آنها با یکدیگر بپردازیم. با ما همراه باشید.
ایزوگام چیست؟
چه ایزوگامی برای پشتبام مناسب است؟
حتما هنگام خرید ایزوگام برای پشتبام این سوال را از خودتان پرسیدهاید که از بین همه مدلهای پوشش عایق ایزوگام کدام یک برای ساختمان شما گزینه بهتری است و بهتر است کدام مارک را تهیه کنید. توجه به ویژگیهای ایزوگام تولید هر برند به شما کمک میکند تا بتوانید نوع مناسب آن را برای خودتان انتخاب کنید.
بهصورت کلی ایزوگامها بر اساس وزن، ضخامت و نوع مواد اولیهشان دستهبندی میشوند و انتخاب ایزوگام برای هر محیط باید هوشمندانه انجام شود؛ مثلا برای عایق کردن پشتبام از ایزوگام فویل دار استفاده میشود؛ ولی برای ایزوگام کردن کف سرویسهای بهداشتی عایق بدون فویل هم کافی است.
انواع ایزوگام بر اساس روکش
ایزوگامها براساس روکش به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که به کار بردن هر یک از آنها تنها در مکانهای خاصی توصیه میشود. دستهبندی ایزوگامها بر اساس روکش به ترتیب زیر است.
1. ایزوگام بدون روکش یا پودری
استفاده از پودرهای معدنی بجای آلومینیوم برای روکش کردن ایزوگام باعث شده از این محصول برای سطوحی که در معرض تابش مستقیم نور خورشید نیستند، استفاده شود. این مدل ایزوگامها که از نوع ایزوگام رطوبتی است، برای عایق کردن مکانهایی مانند سرویس بهداشتی مناسب است.
2. ایزوگام فویل دار
برای محافظت از ایزوگام یکلایه روکش آلومینیوم استفاده میشود تا مقاومت ایزوگام بیشتر شده و اشعه ماورایبنفش جذب نشود. افزودن فویل به ایزوگام به منظور بالا بردن استحکام ایزوگام در برابر بالا رفتن دما و نور خورشید انجام میشود.
3. ایزوگام سنگریزهای
این مدل ایزوگام که مانند سایر انواع ایزوگام به عنوان عایق رطوبتی عمل میکند؛ در دسته ایزوگام رنگی قرار میگیرد. در این مدل ایزوگامها به جای استفاده از یک لایه آلومینیومی از سنگهای ریز و شن و ماسه استفاده میشود. برای ساخت ایزوگام سنگریزهای از متریالی مانند تیشو، پلی استر، قیر و سنگریزه استفاده میشود.
4. ایزوگام رنگی
ایزوگام رنگی یا طرحدار در طرحهای مختلفی تولید شده و معمولا برای سطوحی استفاده میشود که در معرض دید هستند تا جلوه زیبایی داشته باشند. طرح آجرنما و چوبی بیشتر از بقیه طرحها استفاده میشوند.
مطالعه مقاله «ایزوگام طرح سنگ» به شناخت این دسته از ایزوگامها کمک میکند.
انواع ایزوگام بر اساس تعداد لایه
دستهبندی انواع ایزوگام از نظر تعداد لایههای آنها در مواقعی مورد صحبت قرار میگیرد که بخواهیم بخشی از ساختمان را به صورت ویژهتری عایق کنیم. هر چهقدر تعداد لایهها در این مدل ایزوگامها بیشتر شود مقاومت ایزوگام همافزایش مییابد؛ زیرا وزن آن بیشتر میشود.
1. ایزوگام تکلایه
از ایزوگام تکلایه معمولا برای مکانهای قوسی شکل یا سطوحی که عایقکاری آنها به انعطافپذیری زیادی نیاز دارد، استفاده میشود. انعطافپذیربودن این ایزوگام بهخاطر همان یکلایه پلیاستر است. این لایه از الیاف پلی استر یا لایه اسپان باند تشکل میشود تا انعطافپذیری داشته باشد.
2. ایزوگام دولایه
از ایزوگام دولایه برای عایقکاری پشتبام استفاده میشود؛ زیرا قدرت جذب و مقاومت این عایق از تکلایه بیشتر است. در این نوع ایزوگام لایه اول پلیاستر و لایه دوم از جنس الیاف شیشه است. این مدل ایزوگامها دوام بالاتری نسبت به مدل تک لایه دارند و طبیعتا کیفیت آنها نیز بالاتر است.
3. ایزوگام سهلایه
چون ایزوگام سهلایه موردنیاز هرکسی نیست، این عایق در بازار موجود نبوده و چنانچه تهیه آن ضروری باشد، باید حتما سفارش ساخت بدهید. ایزوگام سه لایه از سه لایه الیاف داخلی ساخته شده و جذب قیر د آن بسیار بالا است.
ایزوگام از چه متریالی ساخته میشود؟
برای ساخت ایزوگام از مواد مختلفی مثل قیر، پلیاستر، تیشو و… استفاده میشود که مهمترین آنها قیر باکیفیت است. هر چهقدر قیر ایزوگام خالصتر باشد، قیمت عایق هم بالاتر است. این موضوع نشاندهنده اهمیت کیفیت مواد بهکاررفته در ایزوگام است. انواع ایئگام از نظر متریال به کار رفته در آنها به شرح زیر است:
1. ایزوگام پلیمری
ایزوگام پلیمری از قیر خالص (نفت خام تقطیر شده) یا قیر 60-70 درست میشود؛ 70% قیر خالص با تیشو، پلی استر، پلی اتیلن، پودر تالک و پوشال گونی پلاستیکی ترکیب شده و ایزوگام پلیمری را به وجود میآورند.
2. ایزوگام دمیده
عمر و کیفیت این ایزوگام از نوع قبلی کمتر است و بیشتر از آن برای اندودکاری استفاده میشود؛ زیرا قیر دمیده مقاومت کمی نسبت به قیر خالص دارد. مواد اصلی تشکیل دهنده این نوع ایزوگام قیر است که برای تهیه آن درون نفت کورهای هوا میدمند.
ویژگیهای ایزوگام استاندارد (درجه یک)
انعطافپذیری و مقاومت کششی بالا در برابر انواع دما و فشار و نفوذناپذیر بودن در برابر آب، از مهمترین ویژگیهای هر ایزوگام است. ایزوگامهای باکیفیت دارای استانداردهای جهانی از جمله CE, TUV ,ISO ,LAF هستند.
ایزوگام استاندارد باید براساس آخرین تکنولوژیهای روز دنیا ساخته شود. در گام اول استقامت، مواد اولیه مرغوب بهخصوص قیر مرغوب و وزن و ضخامت استاندارد بر ارزش ایزوگام تاثیر میگذارند و در قدم بعدی خریدار به این فکر میکند که هر چند این ایزوگام استاندارد است؛ اما آیا مثلا در یک منطقه سردسیر دوام میآورد؟
پس قبل از تولید ایزوگام باید به تطابق آن با شرایط جوی کشور هم فکر کرد. یک عایق درجه یک در کنار نصب اصولی بین 10 تا 15 سال دوام می آورد. این در حالی است که عایق درجه سه در بهترین حالت بعد از شش ماه باید تعمیر یا تعویض شود.
وزن و ضخامت ایزوگام استاندارد
ایزوگام استاندارد به طول 10 و عرض 1 متر با وزن تقریبی37 تا 42 کیلوگرم بوده و به صورت رولهای وکیوم شده تولید میگردد. ضخامت هر لایه ایزوگام بین 3 تا 5 میلیمتر است ولی ایزوگام با ضخامت 3.5 تا 4 میلیمتر پر کاربردتر است.
آموزش انتخاب ایزوگام باکیفیت
برای خرید ایزوگام باکیفیت باید پیش از خرید بدانید که ایزوگام را برای چه منطقهای با چه نوع آب و هوایی و برای کدام بخش از ساختمان انتخاب میکنید. در ادامه توجه به نکات زیر میتواند به شما در انتخاب بهترین نوع ایزوگام کمک کند.
- حتما ایزوگامی بخرید که نشان استاندارد داشته باشد و دارای قسمت مشخصات مثل تاریخ ساخت و نوع مواد بهکاررفته باشد. (ایزوگام نباید بیشتر از 6 ماه دپو شده باشد.)
- از فروشگاه یا برندهای معتبر خرید کنید.
- دقت کنید سطح ایزوگام دارای پارگی یا خراش و ترک نباشد.
آموزش نصب ایزوگام
نصب ایزوگام کاری تخصصی بوده و بهتر است انجام آن را به افراد ماهر و باتجربه در این زمینه بسپارید که از کیفیت کار آنها اطمینان دارید. برای نصب ایزوگام وسایل و ابزارهای خاصی نیاز دارید و باید کلیه نکات ایمنی را برای بالا بردن کیفیت نصب آن رعایت کنید. قبل از نصب ایزوگام باید محیط زیر آن را شیببندی و زیرسازی کنید. پس از آن ایزوگام را با رعایت نکات ایمنی و فنی در محل نصب کنید.
مطالعه مقاله «چسبندن ایزوگام روی سیمان» به شما کمک میکند تا درباره مراحل نصب ایزوگام اطلاعات به دست بیاورید.
از کدام برند ایزوگام بخرم؟
قدیمیترین کارخانه تولید ایزوگام در کشور مربوط به برند پشمشیشه ایران است. بعدها برندهایی باهدف تولید ایزوگام در کشور به وجود آمدند. از معتبرترین کارخانههای تولید ایزوگام عبارتاند از:
- برند هیرمان دلیجان
- ایزوگام شرق
- ایزوگام صدف گستر
- ایزوگام سما بام
هر کدام از این برندها انواع عایق ایزوگام را تولید کرده و حتی برای نوعی از آنها اسمی انتخاب میکنند مثل ایزوگام حلزون دلیجان.
سخن پایانی
شناخت ویژگی هر یک از انواع ایزوگام و آشنایی با استانداردهای کیفیت آنها به شما کمک میکند تا بتوانید در هنگام انتخاب و خرید هوشمندانه عمل کنید. مجموعه زیربنا با سالها تجربه در زمینه پیمانکاری ساختمانی به شما کمک میکند تا بتوانید ضمن انتخاب بهترین مدل ایزوگام، فروشگاه معتبر برای خرید آن را نیز پیدا کنید و کار نصب آن را نیز به افراد حرفهای بسپارید. برای دریافت اطلاعات بیشتر با همکاران ما در مجموعه در ارتباط باشید.