عایق های رطوبتی نقش مهمی در بالا بردن ایمنی ساختمان دارند و اگر از کیفیت و علامت استاندارد برخوردار نباشند، حوادثی مثل سیل و زلزله یا بارش شدید برف و باران باعث پایین آمدن استحکام ساختمان شده و امنیت ساکنین را به خطر می اندازند. در ادامه این مطلب در مورد چه ایزوگام سقف برای هر خانه ای مناسب است صحبت می کنیم و به تفاوت این نوع از ایزوگام با سایر عایق ها می پردازیم.
ایزوگام سقف چیست؟
نفوذ آب و تابش مستقیم نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش، مهم ترین عوامل خراب شدن سقف هستند به همین منظور برای سقف و پشت بام باید حتما از ایزوگام درجه یکی استفاده کرد که ضخامت بالایی دارد. منظور از ضخامت بالا این است که ضخامت ایزوگامی که برای سقف و پشت بام استفاده می شود نباید کمتر از 4 میلیمتر باشد. ایزوگام مناسب سقف در برابر گرما و سرما مقاوم است و حداقل بین 10 تا 15 سال ایمنی ساختمان را تضمین می کند.
بهترین ایزوگام برای سقف کدام است؟
ایزوگام از نظر استحکام به دو نوع تک لایه و دو لایه تقسیم می شود. باید بسته به اینکه با چه سطحی روبرو هستیم تصمیم بگیریم. معمولا برای صاف کردن سطوح ناهموار از ایزوگام یک لایه استفاده می کنند و ایزوگام دو لایه برای مکان هایی که در معرض رطوبت زیادی هستند به کار می رود.
ویژگی های ایزوگام سقف
- عایق های ایزوگام بخاطر مقاومت و ضخامت بالایی که دارند علاوه بر سقف برای پشت بام، فوندانسیون، پی و دیواره ها به کار گرفته می شوند.
- ایزوگام سقف از بهترین نوع قیر تهیه می شود تا به سبب استفاده از آن استحکام ساختمان افزایش پیدا کند.
- عایق ایزوگامی که با مواد اولیه باکیفیت ساخته شده دارای علامت استاندارد ملی ایران است.
- ایزوگام سقف باید سبک باشد تا وزن آن روی وزن ساختمان تاثیری نگذارد و درعین سبک بودن نباید ترک بردارد.
جایگزین ایزوگام سقف
امیدواریم در آینده عایق های رطوبتی بیشتری ساخته شوند که کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می کنند ولی متاسفانه فعلا جایگزین مناسبی به غیر از ایزوگام برای سقف پیدا نشده است؛ البته ایزوگام هایی با پوشش آلومینیوم در برابر حرارت و رطوبت مقاوم اند و ایزوگام هایی هم هستند که در تولید آنها از مواد پلیمری استفاده شده که در این مقاله درمورد این نوع ایزوگام هم صحبت می کنیم.
نحوه نصب ایزوگام سقف:
- حتما از ایزوگام درجه یک استفاده کنید.
- برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و نشت آب باید به طور منظم سقف را بررسی کنید.
- هرگونه خاشاک و زباله و اشیایی که مانع از نصب راحت ایزوگام می شوند را بردارید.
- حتما از یک کارگر یا ایزوگام کار ماهر بخواهید که سقف را ایزوگام کاری کند.
- بهتر است وضعیت عمومی بام قبل از عایق کاری توسط یک کارشناس بررسی شود.
- روی ایزوگامی که تازه نصب نشده نباید راه بروید و نباید اشیا تیز یا سنگین را روی آن بگذارید.
- باید لبه های همپوشانی را بررسی کنید.
ایزوگام کار سقف
همانطور که عایق ها انواع مختلفی دارند، ایزوگام کارها هم شبیه هم نیستند و برخی از نصاب ها در یک بخش مثلا فقط در نصب ایزوگام سقف مهارت و تجربه دارند. بهتر است برای نصب ایزوگام سقف به این افراد مراجعه کنید.
انواع ایزوگام سقف
معمولا برای تفاوت قائل شدن بین ایزوگام های سقفی که در بازار هستند این چهار مورد را در نظر گرفته و درباره کیفیت آنها صحبت می شود:
- تعداد لایه های تشکیل دهنده ایزوگام
- نوع برش عایق رطوبتی
- نوع روکش ایزوگام
- نوع قیر به کار رفته در ساخت ایزوگام
ایزوگام سقف چگونه ساخته می شود؟
بهترین و مرغوب ترین ایزوگام زمانی ساخته می شود که قیر به کار رفته در آن خالص باشد. قیر درجه یک یا قیر 60-70 در طولانی بودن عمر ایزوگام نقش بسزایی دارد.
ایزوگام سقف پلیمری
یک سری ایزوگام ها هستند که ایزوگام پلیمری نامیده می شوند و نسبت به عایق های دیگر پرکاربرد ترند زیرا در ترکیبات آنها از مواد پلیمری استفاده شده است؛ در نتیجه این محصول کمترین آلودگی را برای محیط زیست به همراه دارد.
ایزوگام پلیمری در نوع خود به دو دسته گرمسیر C و ایزوگام سردسیر H تقسیم می شود.
ویژگی های ایزوگام پلیمری سقف
- ایزوگام های پلیمری به جهت انعطاف پذیری و قدرت کششی بالایی که دارند از سقف محافظت می کنند.
- چسبندگی ایزوگام پلیمری چند برابر ایزوگام های دیگر است و باد و باران باعث جابجایی ایزوگام از روی سقف نمی شوند.
- در اثر استفاده از عایق رطوبتی پلیمری دود و بوی نامطبوع تولید نشده و سلامتی انسان به خطر نمی افتد.
- ایزوگام پلیمری درجه یک در سرما 25-درجه و در گرما 120+ بسیار انعطاف پذیر است.
روکش ایزوگام سقف
به دلیل محافظت از مواد تشکیل دهنده ایزوگام، بالا بردن استحکام و زیباسازی عایق، ایزوگام ها با روکش های متنوعی ساخته می شوند مثلا برای خانه های ویلایی از ایزوگام های رنگی به جهت زیباسازی نمای ساختمان و روف گاردن ها استفاده می شود یا ایزوگام آجرنما برای سقف و شیروانی ها نمای زیبایی را پدید می آورد. اگر شما هم جزو دسته ای هستید که در کنار کیفیت و کاربرد محصول به ظاهر آن هم اهمیت می دهند حتما قبل از خرید ایزوگام با یک کارشناس مشورت کنید تا زیرسازی سطح مورد نظر را بررسی کند.
ایزوگام با روکش پودری، ایزوگام با روکش سنگریزه، ایزوگام با روکش نایلکس، ایزوگام طرح دار و در نهایت ایزوگام هایی که با روکش آلومینیوم یا بدون روکش آلومینیوم هستند، بیشترین کاربرد را دارند ولی هرگز فراموش نکنید که هر ایزوگامی که می خرید روکش فویل دار باشد زیرا مقاومت بسیار بالایی دارد.
آیا بتن می تواند جایگزین ایزوگام سقف باشد؟
با وجود اینکه بتن بسیار محکم است و به عنوان ماده برتر برای تمام سازه ها استفاده می شود ولی وجود ایزوگام در ساختمان ضروری است.
ایزوگام سقف از بتن محافظت کرده و بروز مشکلات جلوگیری می کند. در بعضی از سازه ها به علت بسته بودن راه آب یا رکود آب که معمولا ناشی از شیب بندی غیر اصولی سقف است، بارندگی باعث خراب شدن مصالح بتنی در سقف ها شده و باعث دوباره کاری و ایجاد هزینه های زیادی است.